Tijdsplanning 01-08-2018 t/m 30-04-2019
Opdrachtgever Gemeente Maasgouw
Locatie Maasbracht


Het project

Innovatie in de wegenbouw komt soms van partijen waarvan je het niet direct verwacht. Als de naam Rockwool voorbijkomt als oplossing voor berging en infiltratie van hemelwater, dan heeft dat in ieder geval de aandacht van BLM. In Maasbracht werken we met Rockflow, een product dat zo nieuw is dat het wereldwijd nog beperkt wordt toegepast. We werken daarvoor samen met Ducot Engineering & Advies en Rockwool-dochter Lapinus.

De straten van Limburg komen steeds vaker in het nieuws omdat overvloedige regenval niet meer via het riool kan worden afgevoerd. Deze nare gevolgen van klimaatverandering lijken een blijvertje te zijn. De gemeente Maasgouw durft het aan om een absolute innovatie toe te passen in de straten van Maasbracht. Rockwool is bekend van de steenwol die als waterafstotend isolatiemateriaal wordt toegepast in woningen en bedrijfspanden. Van hetzelfde materiaal is nu ook een variant die een geweldig vermogen heeft om water juist op te nemen en geleidelijk af te geven aan het zand eronder en ernaast.

Openbare ruimte

Maasbracht is een van de gemeenten die flinke hinder ondervindt van hoosbuien. Afkoppeling van zoveel mogelijk hemelwater was al een van de maatregelen die op het verlanglijstje van de wethouder en de gemeenteraad stond. Op verzoek van de gemeente Maasgouw kwam het product Rockflow met naam en toenaam in het bestek. In de negen smalle straten in het projectgebied van de gemeente is weinig ruimte voor afvoer via bijvoorbeeld sloten en wadi’s. Oplossingen die geen openbare ruimte kosten verdienen daarom de voorkeur.

Draagkracht

Bij BLM gaan we aan de slag met het nieuwe product. Straat voor straat vervangen we de bestaande riolering van beton 300 door beton 400 en 600 DWA riolering. Parallel aan de buizen leggen we een rechthoekig pakket van Rockflow steenwol. Vrijwel direct onder het wegdek. De draagkracht van de samengeperste steelwolplaten is zo groot dat het wegdek erboven zelfs bij intensief gebruik niet verzakt. De vezels in het oase-achtige materiaal liggen zodanig dat het geheel de druk gemakkelijk aankan, blijkt ook uit berekeningen van Lapinus.

KOM IN CONTACT

Heb je vragen? Specifieke wensen? Of gewoon interesse in meer info? Wij helpen graag! Oók online. Contact opnemen kan dus altijd. Mail of bel ons, of maak gebruik van het formulier hiernaast.

E-mail: info@blmwegenbouw.nl

Telefoon: 0475 - 567777